Locatie | Alkmaar, Bibliotheek Centrum |
Categorie | Voor volwassenen |
Historisch Café Alkmaar | |
Prijzen |
|
Download | Toevoegen aan agenda |
Hoe aten Nederlanders in de zeventiende en achttiende eeuw? De kookboeken uit die periode herbergen een schat aan informatie. De kookkunst maakte toen een ontwikkeling door van de middeleeuwse keuken naar de klassieke Franse keuken. De koks en de keukenmeiden lieten zich inspireren door de Franse keuken, die onder Lodewijk de Veertiende een hoge vlucht nam.
Christianne Muusers, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis, legt tijdens de lezing over ‘verstandige koks’ en ‘volmaakte keukenmeiden’ de nadruk vooral op de Nederlandse keuken. Sommige eeuwenoude gerechten zijn verrassend modern, andere doen vreemd aan. De lezing wordt afgesloten met een proeverij van drie gerechten uit de zeventiende- en achttiende-eeuwse kookboeken, met een bijzondere gekruide wijn erbij.